Dolk för officer vid Kriegsmarine

Dolkens utformning går långt tillbaka i tiden och baserar sig på modeller från den kejserliga tiden. Det enda som egentligen skiljer är utformingen av knappen som såklart skulle ha ett hakkors.

Modellen introducerades 1938, längden är 37 cm och klingan är etsad med olika nautiska symboler och i detta fallet det lite mera ovanliga "seglande skeppet"

Det fanns flera olika tillverkare i Tyskland och bland de vanligare är det WKC och Eickhorn. Mitt exemplar är tillverkat av Puma Werke vilket är en relativt ovanlig tillverkare

Detta exemplar hade hängt på väggen hos en familj i Blekinge i över 50 år när jag kom över den. Historien förtäljer att anfadern hade seglat på de sju haven och köpt denna i en hamn i Tyskland strax efter kriget. Den var ordentligt smutsig och hade blivit helt gul efter intensivt rökande i hemmet.

Det är nästan roligt att hitta något som är så obeskrivligt smutsigt - när man får förmånen att rengöra och få se vad som döljer sig under smutsen. Dessutom är känslan av autencitet stor när det inte är misstänkt putsat och kvalar in under epitetet "handlargods" som doftar duraglit. (Detta utmärkta putsmedel har nu försvunnit från butikshyllorna, tyvärr)

Nåväl, här kommer några bilder:

Greppet i bakelit skall imitera elfenben.

Greppet i bakelit skall imitera elfenben.

Sabel ca 1800-1820

Sabeln på bilderna är eventuellt Svensk men kan vara från något annat land i norra europa. Trevlig modell tycker jag och det är en officer som har burit denna.

Klingan förgyllda gravyrer och är därefter blånerad. Gravyrerna är de sedvanliga troféknippen och andra militära symboler och jag lutar åt att det är en klinga från Solingen.

Fästet är ett enkelt stigbygelfäste och det finns en liten näbb vid knappen.

Sabel m/1807

Sabel m/1807 är den första svenska sabeln med balja helt av stål. Inspirationen kommer från den engelska m/1796 som i sverige går under namnet m/1808 för artilleriregementena.

Fästet består av en enkel handbygel och kaveln är av nitat trä. Totalt levererades 1030 klingor från Eskilstuna att "munderas" vid Wedevågs bruk. Med munderas menas helt enkelt monteras med fäste.

Beställningen av klingor gick ut på de då verksamma klingsmederna i Eskilstuna, Bröderna Dinger och Cristoffer Zetterberg.

Det enda regemente som utrustades med dessa vapen var Södra Skånska Husarregementet som brukade dessa tills 1814 då sabel m/1814 levererades.

För den som har försökt svinga denna sabel finner snart att den är felbalanserad och framtung vilket frestar hårt på handlederna och det var troligen därför den fick så kort brukstid.

De som fick ta över sabeln år 1833 var Jämtlands hästjägarregemente som bar den till 1860.

Klingan har en något speciell form vid spetsen vilket vissa kallar "pandurspets" eller "jelman"

Mitt exemplar har klarat sig relativt bra då dessa sablar är svåra att finna i bra skick. Den är märkt vid klingbasen å ena sidan med "Zetterberg" och på andra sidan med "Nordwall". Den är även ovanligt nog märkt med tre kronor och signatuen "GAN" på sidan av klingan. På kavelns ena sida finns det en mycket tydlig stämpel av en pilsymbol vilket betyder att den har tillhört Landskrona skvadron samt en ristad siffra "72"vilket betyder att den har tillhört soldat nr 72

Vem är då denne "Nordvall" ? I den utmärkta boken "Sablar också" så står det att en Mechanicus Nordwall är directeur öfter finsmidet och hade ett särskilt ansvar för 30 av klingorna som skulle till Wedevåg för mundering. För fullständigt studie av formulering och text rekommenderas starkt inköp av denna bok.

2015-12-30: Tillåt mig presentera Husaren Måns Daun!

Tack vare en god vän som är mycket insatt i gamla rullor har jag nu möjligheten att presentera namnet på den som har burit sabeln i fråga.

Hans namn var Måns Daun, 24 år gammal, ogift och av Skånsk börd. Han tillhörde rusthållet Lackalänga (För er som läst böckerna av Max Lundgren om Åshöjdens BK så klingar namnet bekant)

Vidare står det att hans häst hette Foux och var ett 13 år gammalt sto som mätte 9 kvarter och 5 tum i höjd bakom sadel.

Otroligt intressant tycker jag och det skänker ytterligare en dimension till samlandet. Längst ner bland bilderna finner ni bilden med informationen kring husaren i fråga.

Pilen som symboliserar

Pilen som symboliserar "Landskrona Skvadron"

Här ses

Här ses "Nordvall" och GAN på klingan.

"Tre Kronor" och "Zetterberg"

Kommentarer

22.02.2018 19:45

Claes Morén

Jag har en m1807 men den ser inte riktigt ut som denna. Den har "piggar" stickande ner på bägge sidor från "parerstången" som passar i två "spår" i baljan. Ingen märkning och mkt "grövre" smide"

15.11.2017 14:10

Christer Bratt

Mycket intressant att du finner den felbalanserad/framtung. Någonstans har skrivit att m/1896 ansågs vara den bästa lätta sabeln. Min franska AnXI formligen dansar, så att jämföra hade varit roligt.

07.03.2017 08:20

Ulrik

Hej Kaj, KM dolken är inte till salu i nuläget.

01.01.2017 17:37

Kaj Möller

Hej jag är intresserad av Kriegsmarin dolken, vad begär ni för den? Har ni någon annan tyskmilitaria till salu?
mvh Kaj

Senaste kommentaren

15.11 | 10:08

Svårt att säga utan bilder. Skicka bilder på vad det är du har så återkommer jag.

15.11 | 10:07

Tack för det Jules, det verkar som om du kommer från Danmark? Det går bra att skriva till mig på Danska också då jag förstår det utmärkt!

15.11 | 10:06

Hej Simon, det händer ibland att jag säljer dubletter. Bäst är att kontakta mig via telefon 0702-559943 och diskutera vad du är intresserad av!

12.11 | 21:53

I find you site very interesting I was married to a Swedish lady for 25 years and I have been to Sweden so I'm very interested in Swedish military

Dela den här sidan